100 gramów świeżych daktyli zawiera:
- 20 gramów wody,
- 2,2 grama białka,
- 0,5 grama tłuszczu,
- 70 gramów węglowodanów (najwięcej ze wszystkich owoców),
- 7,1 grama błonnika,
- 648 miligramów potasu (absolutny rekord wśród owoców!),
- 63 miligramy fosforu (też rekord),
- 59 miligramów magnezu,
- 3 miligramy żelaza,
- 1 miligram sodu,
- 30 mikrogramów cynku,
- 29 mikrogramów chromu (najwięcej ze wszystkich owoców),
- 50 mikrogramów witaminy A,
- 0,09 miligrama witaminy B1,
- 0,1 miligrama witaminy B2 (także rekord wśród owoców),
- 2,2 miligrama witaminy B3 (również rekord wśród owoców)
Składniki na 1 słoiczek:
-100g suszonych daktyli
-2-3 łyżki kakao naturalnego
- łyżka orzechów laskowych
- woda do rozcieńczenia
Daktyle ugotować w 1/2 szklanki wody, by zmiękły. Masę daktylową
zmielić z kakao i orzechami i w razie potrzeby dolać wodę do
pożądanej konsystencji(dolałam pół szklanki przy miksowaniu). Krem przechowywać w lodówce.
460kcal
źródło -klik
OSTRZEGAM !
to jest pyszne :))
idealne na małą chandrę :)
w 2 dni zjadłam pół słoiczka-nie jest najgorzej ;)
OSTRZEGAM !
to jest pyszne :))
idealne na małą chandrę :)
w 2 dni zjadłam pół słoiczka-nie jest najgorzej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz