czwartek, 17 lipca 2014

Jagodzianki

Mmniammm! Te jagodzianki w sezonie jagodowym po prostu trzeba upiec :) Zjeść jedną (max 2-łakomczuchy jak ja ;P)a resztą obdarować bliskich,którzy będą zachwyceni-gwarantuję !

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.  Zdjęcie moje własne dzisiejsze ;)

"Składniki na 16 jagodzianek:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
Jagodowe nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).
Nastepnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Składniki rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki; nakładać pędzelkiem."

Dałam więcej mąki(zwykłej typ 450) niż w przepisie,bo ciasto zbyt kleiste było i krócej piekłam:pierwsze 12 minut,2 porcję-10 minut.

A o dobroczynnych właściwościach jagód można poczytać np. TU
Korzystajmy,bo sezon jagodowy jest krótki.Ja już 2 litry zamroziłam i po weekendzie zamierzam jeszcze trochę do słoików wsadzić.


Wartość kaloryczna całości to 3149kcal.
1 sztuka to "tylko"197 kcal (około,bo nie ważyłam ciasta przy formowaniu i nie są równe)

2 komentarze: