czwartek, 19 września 2013

Ogórki kiszone

Dla mnie zima bez ogórków kiszonych własnej roboty nie istnieje,więc postanowiłam stanąć dziś na rzęsach i zakisić kilka słoików :D

Mój przepis na ogórki jest banalnie prosty:
-do każdego słoika wkładam 5-6 ząbków czosnku,kilka liści winogrona,kilka łodyg kopru koniecznie z kwiatami
-na każdy litr wody sypię 2 łyżki soli koniecznie grubej
-zalewam osoloną wodą i zakręcam-koniecznie-nowymi zakrętkami mocno i gotowe :))

Zawsze wychodzą i są mega dobre i chrupiące-mniammm :D




Kupiłam 8 kg ogórków-wyszło mi 13 słoików,trochę martwię się,że za mało zrobiłam...może dorobię :D

Trochę o kiszonych ogórkach:
"Po pierwsze zawierają one bardzo dużą ilość witamin i składników mineralnych, które pozwalają organizmowi na dostarczenie podstawowych ilości tych składników, o jakie organizm się domaga i których potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Bakterie które wytwarzają się w procesie kiszenia, wytwarzają bardzo duże ilości witaminy C, której z pewnością surowe ogórki nie mają. Działają one dobrze na piękny wygląd, na dobre samopoczucie, na zdrową cerę i skórę.
 Z pewnością kiszone ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw. Za ich pośrednictwem bowiem wydzielają się soki żołądkowe, które pozwalają na lepszą pracę żołądka i na prawidłowe odżywianie. Jeśli chodzi o diety, należy wiedzieć, że ogórki kiszone jak żadne inne, są tak cenne i tak potrzebne. To właśnie one usuwają nadmiar wody z organizmu. Nie bez powodów więc, stanowią one podstawę dla każdego posiłku, podczas odchudzania. 
 Z pewnością również ogórki kiszone poleca się osobom, które mają już początkowe stany anemii. Podczas kiszenia warzywa te nie tracą swoich cennych minerałów, dlatego też pozwalają wzmacniać organizm i zwiększać odporność na różnego rodzaju infekcje.
Cóż więc jeszcze oprócz witaminy C takie ogórki kiszone posiadają? Z pewnością są cennym źródłem błonnika, który jest idealny w zbilansowanej, zdrowej diecie każdego człowieka. Jedząc je podczas odchudzania, każda osoba czuje sytość już po zjedzeniu nawet małej ilości tego właśnie warzywa.
Bez wątpienia również, ogórki kiszone wpływają także na piękne włosy, skórę i paznokcie.
Na pewno też dobre są na ciśnienie, gdyż posiadają pewien związek chemiczny - acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi i na działanie korzystne na perystaltykę jelit. Ktoś, kto ma problemy z depresją, z wahaniami nastrojów, z ospałością, z pewnością po wprowadzeniu do swojej diety ogórków kiszonych, pozbędzie się tego jak ręką odjął. Dla osób, które męczą się z kacem, na pewno sok z takich kiszonych ogórków jest najlepszym na to rozwiązaniem. Tak naprawdę dobrych właściwości jakie mają ogórki kiszone, jest naprawdę bardzo dużo i każdy kto je zajada wie, że działa to idealnie zarówno na piękny wygląd, jak również i na wspaniałe samopoczucie każdego dnia. 

 Jedźmy więc ogórki kiszone, które są jedynie samym zdrowiem dla każdego z nas. Niech nigdy w naszej diecie nie zabraknie tego cudownego, kiszonego warzywa, które aż tak może dobrze na nas działać."(źródło:http://www.megapedia.pl)

Niestety na rower dziś niestety nie miałam czasu.Słodyczy nie tykam.Wszystko jest na dobrej drodze ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz