Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.Dla mnie Dorota to mistrzyni i piekę z jej przepisów od kilku lat i nie zawiodłam się póki co.
Składniki na około 35 ciastek:(mi wyszło 33)
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(ja dałam 3 łyżki melasy trzcinowej)
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru(pominęłam)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(pominęłam)
- 1 szklanka mąki pszennej(dałam żytnią razową)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych
Masło
utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej
miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować.
Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha
włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na
blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 -
17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać
przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
O rany, a ja na diecie!
OdpowiedzUsuńja też,a jakże :))
Usuń